MÉS ACTIVITATS D"AMICS DE VALLIBONA

Aquí anem incloem tot allò que no figura de l'associació en d'altres pàgines, de forma progressiva a mesura que es va produint.


La nostra associació dedica el calendari d'enguany al centenari del naixement del beat Maties Cardona

"Amics de Vallibona" dedica el 2.000 als llocs típics de la població

L'associació cultural "Amics de Vallibona" centrarà les seues activitats per a aquest estiu a retre una mena d'"homenatge" als racons més típics d'aquest poble d'els Ports, els quals seran adornats de forma especial, recordant les funcions que tenien antany. Sis han estat els llocs per ara escollits per aquesta activitat que s'engega després de la bona acollida aconseguida per l'exposició de carrers d'oficis antics: El Pelleric, la Llongeta, el Planet, el Perxi de l'església, el Portal i l'Hospital.

Vallipelleric.jpg (32900 bytes)

El Pelleric

Cadascun d'aquests racons del poble tingueren gran importància quan aquest poble ultrapassava el miler d'habitants (ara només n'hi viuen cinquanta). Així, per exemple, a El Pilleric, es nugava en un pal aquelles persones que havia comés algun delicte, si havien robat alguna cosa, a la vora es posava allò que havien agafat o a La Llongeta es posava el preu al carbó (es diu que aquesta llotja s'instaurà abans de la de València). Després de parlar-ne amb l'Ajuntament, si aquest ho autoritza, es posarà una placa en cada racó i algun element relacionat amb aquell lloc, com podria ser un pal amb senyals indicatives de llocs del poble a El Planet (ja que és el centre geogràfic del casc urbà). La "inauguració" de cada racó típic es farà fent un cercavila i es llegirà un text amb la història de cada lloc.

Vallillongeta.jpg (35436 bytes)

La Llongeta

Per altra banda, l'Ajuntament ha cedit a l'associació una de les dues sales rehabilitades de l'antiga escola per tal d'acollir el museu etnològic, on en principi estaran els ninots de l'exposició d'oficis antics que es va fer l'any passat; en seran vint-i-set, perquè cinc han estat donats al museu de Pena-Roja de Tastavins, poble agermanat amb Vallibona. Es demanarà als veïns del poble que porten estris i objectes antics per anar conformant el museu. L'associació ha destacat la bona acollida aconseguida per la pàgina web que s'obrí l'estiu passat a internet, ja que ha rebut ja més de mig miler de visites.  D'altres activitats previstes per l'associació per a enguany i concretament aquest estiu són una exposició de pintures d'Ernesto Querol, plantada d'arbre, la segona edició de l'elecció d'esquiroler de l'any a la persona o institució que s'haja distingit per la promoció de la cultura del poble i una excursió al riu de les Corses, que és on naix el riu Cérvol que passa pel poble. Cal recordar que l'estiu anterior es va pujar al Turmell.

ValliPlanet.jpg (33934 bytes)

El Planet

L'associació cedirà els ninots d'oficis antics als museus de Vallibona i Pena-roja

L'Associació ha arribat a un acord amb l'ajuntament  perquè els ninots i estris que aquest estiu escenificaren pels carrers del poble els oficis antics passen a formar part destacada del museu etnològic, les sales del qual estan ara en construcció.
    Tanmateix, no tots els ninots hi estaran ja que s'ha atés la sol.licitud del recentment inaugurat museu etnològic de Pena-roja de Tastavins, població turolenca lligada a Vallibona per una tradició que té sis segles d'antiguitat, de cedir-los una mostra de l'exposició. Cap a Pena-roja se n'aniran dos dels trenta-dos ninots elaborats i també es cedirà un dels singulars cavalls fets amb troncs d'arbres i que acompanyava l'escena del ferrer i la de l'arrossegador. Els ninots i el cavall acompanyaran un carro que ja hi ha al museu del poble agermanat.
    Els ninots vallibonencs van estar exposats durant les festes majors per diferents indrets de la població. A hores d'ara es guarden en diferents habitatges, segons ha dit el secretari d'"Amics de Vallibona" Paco Vives, "qui vulga, els pot veure però serà un lloc molt més adient tenir-los al museu, tots junts, a la vegada que ens sentirem orgullosos de poder contribuir a l'interés del primer museu que tindrà Vallibona".

ninots1.jpg (11028 bytes)

A Pena-roja hi haurà dos ninots i un cavall (ALCÁZAR)

Per altra banda, l'esmentada associació participà amb els majorals de Sant Antoni 2000, que són els nascuts el 1.940, en la representació de la Vida de Sant Antoni, la qual s'ha recuperat en els últims anys.
    Així mateix, cal dir que s'han donat a conèixer els guanyadors del concurs de redacció organitzat per "Amics de Vallibona". El primer premi és per al treball "El campanar de Vallibona", original de Lluis Yedra. Segon premi, "El colegio de Vallibona en los años 50", original de Sandra Segura Ferrando i tercer, "Cómo jugaban los niños en Vallibona", de Laura Pomer Segura.

plaques.jpg (8403 bytes)

Es posen el nom de la casa en taulellets o en ceràmica, com a "Casa Paco"

Els antics oficis es representaren pels carrers amb trenta-dos ninots i nombrosos estris

La població de Vallibona, al cor d’els Ports, va fer marxa enrere en el temps perquè pels carrers del poble s’ompliren de ninots a mida natural l'estiu de 1.999, representant cadascun d’ell un dels oficis que en el seu dia van fer d’aquest poble un dels més pròspers a la comarca, arribant a tenir mil set-cents habitants (ara només n'hi ha censats un centenar).

Video dels ninots

L’Associació "Amics de Vallibona" va preparar tot el "muntatge" per recordar els avantpassats i aquelles eines i feines que han estat superades pels temps de la modernitat, on tot està mecanitzat. Durant uns quants mesos, els membres més entusiastes d’aquesta recentment constituïda associació van estat abocats en l’elaboració de trenta-dos ninots amb material de baix cost.

ninots4.jpg (9271 bytes)

Elaborando el pan a la antigua usanza (FONOLLOSA)

El "recorregut" pels antics oficis s’iniciava amb dos ninots col.locats al carrer de les Voltes, els quals representaven l’esquilador i el peraire. Tot seguit, seguint la ruta establerta, trobàvem dues dones dedicades a pastar la farina, mentre des del balcó de l’Ajuntament, no faltaven tampoc dos "espectadors" (també hi havia abans qui no feia res...). Al carrer Pla, estava el tradicional rogle de velletes, amb una filadora, una altra fent puntilla, l’altra amb una toquilla entre mans i una xiqueta que ajudava. Tot seguit, estava un ferrer i a continuació els rossegadors, amb un xiquet que arreplegava el fem (tothom es preguntava si era autèntic). Tampoc no faltava una vella cuidant un nadó (llavors ja hi havia "canguros"). Al davant de la taverna del Garxo, estava el matalasser i vora l’església, es representà tota la matança del porc. A continuació, ens trobarem la rentadora i l’estenedor i així mateix no faltaran tampoc l’agutzil donant un pregó (la trompeta del qual no fou respectada per uns desaprensius) i el "sereno".

A banda dels trenta-dos ninots, també es van construïr dos "matxos", en un estil molt surrealista i a base de troncs i es disposà d’un corder dissecat, en mans de l’esquilador.

Una associada es va encarregar de buscar tota la roba dels personatges, uns altres han fet totes les cares, que han estat caretes de plàstic com a base molt ben elaborades,. A banda, ha suposat una gran tasca, coordinada pel gran impulsor de l’associació Paco Vives, la construcció dels ninots, l’esquelet per dins és de filferro, per poder donar-li qualsevol postura. Amb espuma s’ompli tot l’espai interior per donar-li gruixura al ninot. Les mans tenen guants, havent-se evitat que els dits foren rígids per tal de poder-los moure. Cada ninot té les eines i estris propis del seu ofici. A la vora de cada personatge, hi havia un plafó amb un pergamí que recollia un poema dedicat a l’ofici representat.

ninots2.jpg (12513 bytes)

En el carrer Pla estaban las que tejían y hacían ganchillo y toquillas (PUIG)

Diumenge dia 8 a les vuit del vespre, es va fer  una cercavila inaugural d’aquesta mostra d’oficis antics a la que s’ha volgut anomenar "Teatre al carrer". Actuaren el dolçainer i el timbaler de La Sénia i la xaranga El Soroll, de Vallibona.

ninots3.jpg (10485 bytes)

Preparando las morcillas y longanizas tras la "matança del porc" (PUIG)

L'Associació restaura "el simbolet" del campanar

L'Associació Cultural "Amics de Vallibona" va cloure amb èxit la campanya per aconseguir fons per tal de restaurar el "simbolet", campaneta del campanar vallibonenc que sempre ha donat un so molt característic.

A banda del so majestuós de la campana "grossa", Vallibona ja es torna a escolta el "simbolet" el qual necessitava una reparació.  L’associació va preparar loteries i també va fer alguna que altra acció més per tal de fer realitat la reparació, com així ha estat finalment. A Vallibona, últimament s’estan aconseguint restauracions gràcies a aportacions voluntàries, com per exemple s’ha fet amb la capelleta de Santa Àgueda o amb la nova il.luminació de l’interior de l’església parroquial.

Editat un calendari

Una de les primeres activitats d'aquest 1.999 va ser l'edició d'un calendari, la part superior del qual reporduïm tot seguit. També s'ha fet calendari del 2.000

Excursió al Turmell

L'associació va organitzar una excursió al Turmell durant les passades festes majors d'agost 1.999. Hi van participar un bon nombre de vallibonencs i visitants, els quals acudiren en cotxe a l'ermita de Santa Àgueda, per començar des d'allí la llarga caminada. Es va sortir ben de matí, a les set, per poder estar de nou a migida al poble. No es va encertar el dia, quant a veure bones panoràmiques, ja que està molt boirós, però s'agraí que no fera sol ja que el calor haguera pogut ser insuportable. també en les festes es va fer una tòmbola popular, amb sorteig d'un magnífic radiocasset.Al 2000, l'excursió s'ha fet al riu de les Corses.

Vídeo de les festes

També es va fer l'edició d'un vídeo sobre les festes majors 1.999. En aquesta cinta, comentada pel secretari de l'associació Paco Vives, es detalla l'exposició d'oficis antics, la romeria a Santa Àgueda, la ronda de la rondalla, el "bou embolat", la festa de l'aiogua, la paella popular, el rosari i d'altres actes de les passades festes. La pròxima activitat serà segurament l'edició d'un calendari per a 2.000, repetint l'experiència d'enguany.

back1_b.gif (9867 bytes)

1mailc.gif (2663 bytes)