LES NOTÍCIES DE LES FESTES 2002 DE VALLIBONA

Una paella monumental acomiadà les festes de Vallibona

EMILI FONOLLOSA

Una monumental paella amb 750 racions preparada pel restaurador especialitzat en menjars multitudinaris Joan Curto Cid, de Jesús (Tortosa) fou el brillant final de les festes majors de Vallibona, les quals van tenir el mal oratge com a protagonista negatiu.

Per fer la paella, s’utilitzaren 75 quilos d’arròs llarg vaporitzat, 40 kg. de musclos, 750 escamarlans, 30 kgs. de crancs, 15 kgs. de pimentó roig, 20 kgs. de pésols,  l’oli corresponent, salsa, picada, tomata... cinc persones n’estigueren elaborant-la durant més de quatre hores en dos grans paellons.  Moltíssima gent acudí a buscar la seua ració i foren bastants els qui es donaren cita a la mateixa plaça de l’abeurador per menjar-se-la junt a la resta de la gent.

Curto venia d’elaborar la nit anterior vedella guisada  per a 1600 persones al barri de Remolins, a Tortosa. Recentment, ha estat nomenat “Jessussenc de l’any” per la gran tasca que porta fent des de fa molts d’anys; en un emotiu acte, davant 300 persones, fou distingit per la gent del seu poble, després de ser la seua opció la més votada de les cinc presentades.


Les 750 racions s'acabaren de seguida (FONOLLOSA)

En acabar la gran paella vallibonenca, es disparà una traca que significà la fi de les festes. La nit anterior se celebrà l’última de les revetlles populars que, com no podia ser menys seguint la tònica de la resta de les dies, va estar amenaçada pels trons i la pluja, tot i que finalment es va poder fer amb alta participació. Se celebrà en el decurs de la revetlla el “ball del farolet” i es lliuraren els premis de les diferents competicions; el coordinador de la Comissió 2002 Josep Ramon Pitarch va fer una crida perquè es forme de seguida un grup de gent que tire endavant les festes de 2003, “animeu-vos, no és tan difícil” va dir.

A destacar dels últims dies de festes, el “dia de l’aigua”, quan els carrers es convertiren en rius amb tanta aigua llançada als participants des dels balcons, mangueres, povals i fonts. Com és habitual, les reines, dames i fester convidaren a tota classe de cocs i beguda a tots els “remullats”. També val a destacar el ball de la nit de disfresses, on els de la Comissió 2001, prop de trenta persones, es disfressaren de nadons amb bolquers, a banda de ser un d’ells el “mestre” que els duia pel “bon camí”.

Molt mala sort han tingut aquestes festes quant a l’oratge, els vallibonencs no recorden una setmana festera tan “moguda” i és que durant bona part dels nou dies, hi hagué de tot: fred, vent, pluja, llamps i trons. La revetlla de la vespra de la Mare de Déu no va poder ni tan sols començar i el concert de la banda Peñarbés es traslladà a l’església. Alguns actes van tenir menor presència de gent o  se n’anà més prompte de l’habitual per causa del mal temps. L’extraordinària tasca de la comissió de festes, integrada per dues dotzenes de joves que treballaren molt, es va veure enterbolida per culpa de l’oratge. Tot i això la comissió no es va desanimar i superà amb nota molt alta la seua feina (només cal recordar les bones idees aportades a la festa, com vestir-se tots de mexicans i adornant especialment el recinte el dia de l’actuació d’un mariatxi).

 

Vallibona va estrenar el seu himne oficial cantant la banda de Penyaherbés i el cor parroquial

EMILI FONOLLOSA

La població de Vallibona va viure un dels actes culturals més importants dels últims anys amb l'estrena oficial de l'himne de Vallibona, que han creat Josep Vicent Serret i la seua filla Anna, comptant amb l'ajuda de Paco Vives. L'església parroquial es va omplir per complet d'espectadors que van assistir a aquest acte convertit en tot un esdeveniment, perquè fou interpretat per la banda Penyaherbés, de la població ancestralment agermanada amb Vallibona Peñarroya de Tastavins i d'Herbés, a més d'un grup de veïns formant el cor.

La banda va oferir un concert amb algunes de les seues obres més destacades. L'estrena de l'himne va ser precedit per una entrada musical solemne i la lectura de retalls de la història de la població, com la carta pobla concedida el 1233. L'Associació Musical Penyaherbés va entregar al president de l'associació cultural “Amics de Vallibona”, organitzadora de l'acte conjuntament amb l'ajuntament vallibonenc, una placa en agraïment per haver pensat en esta banda per a l'estrena de l'himne. Fins a tres vegades es cantà l'himne, musicat per la banda, ja que es va animar al públic a què el cantara també, repartint la lletra del mateix entre tots els assistents.

Abans d'este brillant acte, la banda Penyaherbés va protagonitzar un cercavila per tota la població, acompanyada de les reines i dames de festes i les autoritats tant de Vallibona, encapçalades per l'alcalde Federico Guimerá, com de Peñarroya, amb l'alcalde Romà Roda. El director de la banda de música Francisco Grau Pérez, qualificava l'himne com “una peça original, alegre, no arriba a ser sinuós, solemne, reflecteix bé el que és el poble, a més és fàcil de tocar, qualsevol banda que vinga ací hauria de tocar-lo”. La banda va entregar el guió i les partitures originals a “Amics de Vallibona” perquè qualsevol banda el puga interpretar.

SET SEGLES DE GERMANDAT

Set segles porten agermanades les poblacions de Vallibona i Peñarroya de Tastavins. Tot va sorgir quan en el segle XIV, set joves de Vallibona van partir a la recerca de parella, atés que una epidèmia havia deixat la població sense dones. Les van trobar a Peñarroya i amb elles es van casar. Encara que la romeria de Vallibona a Peñarroya es realitza només cada set anys, en record d'aquells set matrimonis que van evitar el despoblament d'aquesta població dels Ports, cada estiu es desplacen autoritats vallibonenques i penyarrojencs d'un poble a un altre. Esta vegada, el contacte ha sigut major amb la presència dels músics per a estrenar l'Himne. L'alcalde penyarrojenc deia que “ja estem pensant en la pròxima romeria, hem de superar la recepció que vam preparar en l'anterior”.

L'alcalde destacava la vitalitat cultural del seu municipi des de 1992, quan va començar a promoure's el museu etnològic. A més, a l'ermita de la Mare de Déu de la Font, on van pernoctar els set joves vallibonenques fa set segles, s'ha creat un museu d'interpretació del porcí. Així mateix, es recupera una església gòtica i s'obrirà en breu una delegació del parc temàtic sobre dinosaures Dinópolis, on podran contemplar-se les restes de dinosaures trobades a Peñarroya.

 Vallibona inaugura l'altar dels seus patrons i recorda l'arquebisbe Meseguer i Costa

EMILI FONOLLOSA

Dins del marc de les festes majors, es va procedir a la presentació de l'altar dels patrons de Vallibona., Sant Domingo i Santa Àgueda, que s'ha instal·lat en una de les capelles laterals en l'església parroquial. L'altar consta de sengles grans llenços, elaborats per Jordi Gamón Blanch, de València. Està acompanyat cada llenç d'explicacions relatives a cadascun dels patrons. La part central està presidida pel retaule del segle XIV que va ser restaurat recentment.

placamsegircosta.jpg (32340 bytes)

 

Este altar, auspiciat per la parròquia vallibonenca, amb la gran ajuda de Teòfil Pitarch, va ser presentat durant la missa que va estar cantada per l’“Escola Gregoriana Josep Estellés” de València. Després de la missa, es va procedir a més al carrer Arquebisbe, “carrer Pla”, a descobrir una placa a la casa natal del que fóra arquebisbe de Granada José Meseguer i Costa (1843-1920). Estava prevista l'assistència d'una representació d'una congregació de religioses dominiques de la ciutat andalusa, però no va ser possible a l'estar la mare superiora de visita canònica per terres americanes.

IMATGE ROBADA

Precisament, aquesta congregació de religioses dominiques de Granada regalarà a la població de Vallibona, una imatge de Sant Domingo, per a substituir   a la que va ser robada de l'ermitori del mateix nom, la qual era molt estimada pels vallibonencs, encara que tenia poc de valor artístic. Esta congregació es va interessar molt pel robatori sofrit, que va causar una gran commoció a la població, atés que de Vallibona era l'arquebisbe Meseguer i Costa, el qual és considerat per la congregació com un gran benefactor de la mateixa, durant la seua etapa a Granada. Aquest sacerdot vallibonenc va ser canonge d'Oviedo, bisbe de Lleida entre 1889-1905 i arquebisbe de Granada entre 1905-1920.Els lladres que van penetrar a l'església de l'ermita del patró a penes van poder trobar objectes de valor, però sí que van causar un gran dany sentimental als vallibonencs pel que significava la imatge de Sant Domingo. Després d'este robatori, s'han produït altres a locals i garatjos de la població.

 

 Vallibona engega les festes que tindran com a protagonista Pena-roja de Tastavins

EMILI FONOLLOSA

Vallibona, a la comarca d’Els Ports, engega divendres dia 9 les seues festes majors, preparades per un entusiasta grup de dues dotzenes de joves, conformant la Comissió de Festes 2002 i que tenen la població agermanada de Terol Pena-roja de Tastavins com una de les protagonistes. L'acte més important de l’associació cultural “Amics de Vallibona”, es farà  conjuntament amb l'Ajuntament i serà la inauguració oficial de l'Himne, el diumenge dia 11 d'agost a la vesprada. El tocarà la Banda de Música de Pena-Roja i el cantarà el poble de Vallibona, manifestant una vegada més la germanor entre els dos pobles.Abans hi haurà un assaig general dels músics i cantors. Es per això que s’invita a tots els que el vulguen cantar, que vagen a l’assaig. Després la Banda de Música del poble agermanat des del segle XIV farà una cercavila per Vallibona i a continuació un concert en el qual la peça més rellevant serà l’Himne de Vallibona.

El començament oficial de les festes serà divendres com sempre amb la inauguració de "l’Abeurador" amb traca i l’acompanyament de la xaranga "El Soroll". Dissabte, l’ Ajuntament convidarà a coquetes i moscatell a "l’Abeurador" a tot aquell que s’alce per anar en romeria a Sant Domingo. A les 11:00h, santa Missa a l’ermita de Sant Domingo. De nit, gran gala de proclamació i imposició de bandes a les dames i reines del any 2002. Continuarà la vetllada amb l’actuació de l’orquestra Europa.

El diumenge, dia 11, a l'església, després de la Missa en celebració del centenari natalici del Beat Maties, l'Escola Gregoriana Josep Estellés de València farà un petit concert de cant gregorià i hi haurà també una xerrada sobre el personatge il·lustre José Meseguer i Costa, arquebisbe de Granada, fill del poble. A més, hi haurà benedicció dels altars dels Sants Patrons de Vallibona (retaule del s. XV restaurat) i el descobriment de la placa natalícia de l’arquebisbe al carrer pla (al costat de l’antiga presó). De la resta d’actes, cal destacar una nit de disfresses, una altra mexicana, l’exposició de pintura de Ernesto Querol, la rogativa a l’ermita de Santa Àgueda, les festes infantils, els campionats, el sopar per als grans, el rosari de les torxes, la remullada, el concurs de paelles, el ball del farolet...

La reina major enguany és Laura Ferreres Meseguer, mentre que com a reina infantil ha estat escollida Cristina Pla Miranzo. La cort d’honor de Laura la integren Carme Mestre Blasco, Imma Hernández Pla, Sílvia Lores Allepuz i Isabel Querol Gil. Les dames infantils són Pili Hernández Pla, Marta Soler Boix i Marina Banasco Fonollosa. Així mateix, hi ha el fester Pau Garriga Santapau. “Amics de Vallibona” ha preparat per als socis una banderola assenyalant que el poble està  de festa. Tots els   socis que estigueu interessats en posar-la al balcó o finestra de casa poden passar a recollir-la els dies anteriors a les festes